Energie besparen in de winter: 4 tips

Spread the love

In de winter moeten we volop stoken om het binnen aangenaam warm te krijgen. Tips om energie te besparen in de winter zijn dan ook zeker welkom. Zo zorg je ervoor dat je energierekening niet helemaal de pan uit rijst! We hebben alle handige tips hieronder voor je op een rijtje gezet.

CONTROLEER DE ISOLATIE

De meeste warmte in huis gaat verloren door een slechte isolatie. Denk hierbij aan kieren bij ramen en deuren, waarvoor je extra tochtstrips kunt plaatsen. Ook de brievenbus kan een tochtgat zijn! Dit is bovendien een goede tijd om nog even extra te isoleren. Ontbreekt de dakisolatie of heb je nog oude houten kozijnen? Kunststof kozijnen plaatsen of isolatie aanbrengen is even een investering, maar die verdien je met de besparing op je energiekosten gemakkelijk terug.

 

CONTROLEER DE KETEL EN THERMOSTAAT

Het afgelopen half jaar heb je hem totaal niet nodig gehad, je ketel. Nu hij weer grootse prestaties moet gaan leveren, is het misschien wel slim om even te controleren of de ketel voldoende bijgevuld is, of de radiatoren ontlucht zijn en of de thermostaat goed ingesteld staat. Kijk ook of de warme lucht van de radiatoren niet geblokkeerd wordt door gordijnen of een bank ervoor.

 

MAAK GEBRUIK VAN DE KOU

Een onverwachte tip misschien, want je wil de kou graag buiten houden, maar voor sommige dingen kun je er juist gebruik van maken. Flessen fris kun je bijvoorbeeld prima buiten koel houden als het koud is. Dat scheelt weer in energieverbruik voor je koelkast. Maar denk er wel aan om de buitenkraan dicht te draaien, zodat de leiding niet bevriest!

 

GA ZUINIG OM MET ENERGIE

Het lijkt zo logisch, maar er is zoveel winst te behalen. Zet de thermostaat bijvoorbeeld al een uur voordat je gaat slapen omlaag (niet te laag want dan kost het meer om weer op temperatuur te komen), draai de verwarming omlaag in kamers waar je geen of nauwelijks gebruik van maakt (niet uit want dan kunnen de leidingen bevriezen), trek een warmere trui aan zodat de verwarming niet zo hoog hoeft en laat je kerstverlichting niet dag en nacht branden.

 

Door beter op je energieverbruik te letten, kun je je energierekening behapbaar houden. Informeer gerust eens bij specialisten naar de mogelijkheden die ze bieden, vraag vrijblijvend een offerte aan of kijk eens op bijvoorbeeld JansmaBurdaard.nl, een specialist in kunststof kozijnen, voor meer informatie en handige tips.

Ga je een huis kopen vraag de makelaar dan ook om het energielabel. Op het energielabel staat vermeld hoe zuinig de woning is. Heeft de woning nog geen energielabel dan kan de makelaar dit regelen. Maar als huiseigenaar kan je het energielabel ook aanvragen via de website van Rijksoverheid. Ga hiervoor naarwww.energielabelvoorwoningen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *