5 ONMISBARE KEUKENACCESSOIRES

Spread the love

Wanneer ik in iemands anders keuken ga koken (ja, als hobbykok komt dat nogal eens voor), kan ik me wel eens ergeren aan het niet aanwezig zijn van bepaalde keukenaccessoires. Wat mij betreft zijn bepaalde keukenaccessoires namelijk absoluut onmisbaar, ten minste, als je niet alles een-twee-drie met behulp van potjes en pakjes op tafel zet. De vijf in mijn ogen belangrijkste keukenaccessoires die, helaas nogal eens ontbreken, komen hier aan bod.

1. Goede Snijplanken

Ik merk op dat veel mensen het niet zo nauw nemen met snijplanken. Soms worden er de houten snijplanken voor gebruikt waar ze ook hun brood van eten, of ze hebben wel een snijplank, maar die wordt dan meteen voor alles gebruikt. Of ze hebben wel meerdere snijplanken, maar die zijn allemaal nog te klein om er fatsoenlijk een uitje op te snijden. Ik vind het belangrijk dat er minstens twee en liefst drie goede snijplanken aanwezig zijn. Een snijplank voor bijvoorbeeld vlees, een voor groenten en een voor vis.

2. Staafmixer of Keukenmachine

Hoewel ik je aanraad om beide producten aan te schaffen, sta ik regelmatig te koken in de keuken van iemand die enkel een garde en eventueel een rasp ter beschikking heeft. Soepen en sauzen heb je met een staafmixer of keukenmachine in een handomdraai gemaakt, terwijl je anders uren staat te kloppen, te hakken of te roeren. Een keukenmachine is bovendien handig te gebruiken als je veel dingen in kleine stukjes moet snijden. Een staafmixer kan wat minder, maar is wel weer sneller schoongemaakt.

3. Scherpe en handige schil- en snijmesjes

Ik snap niet dat zoveel mensen jarenlang doen met botte of onhandige snijmesjes. Goede schilmesjes kun je kopen voor een paar cent, en vaak zijn die mesjes ook zeer geschikt om er van alles mee te snijden. Van mij hoeven er echt geen twintig verschillende snijmessen aanwezig te zijn, maar gewoon een paar goede mesjes om aardappelen mee te schillen en vlees te snijden lijkt me toch niet teveel gevraagd.

kitchen-scale-532651_6404. Keukenweegschaal

Nu ben ik niet iemand die ieder snufje zout precies wil afwegen, maar helaas kan ik op het blote oog niet inschatten hoeveel 25 gram bloem precies is. Sommige mensen hebben maatbekers, dat helpt vaak al enigszins, maar die maatbekers zijn alles behalve accuraat en bovendien niet geschikt voor kleine hoeveelheden en hoogstens geschikt voor een paar producten. Gewoon een keukenweegschaal aanschaffen en het probleem is opgelost.

5. Ovenwanten

Sommige keukens hebben niet eens een oven, dat vind ik al helemaal onbegrijpelijk, maar als er wel een oven staat, ontbreken regelmatig goede ovenwanten. ‘Wij halen alles er altijd gewoon eruit met een theedoek’, krijg ik dan vaak te horen. Of: ‘We hebben één ovenwant, dat is toch wel genoeg?’ Kijk, met behelpen kom je er ook, maar wat kost het nou voor geld en moeite om te zorgen dat je twee fatsoenlijke ovenwanten in huis hebt? Het scheelt algauw een hoop blaren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *