Wil je zelf je eigen kruiden verbouwen? Dit kun je echt makkelijk zelf

Spread the love

Verse kruiden toevoegen aan je gerechten, geven je eten veel meer smaak. De potjes met verse kruiden in de supermarkt zijn niet alleen erg prijzig; ze zijn ook totaal niet duurzaam. En dat terwijl je heel makkelijk zelf je eigen kruiden kan verbouwen in de tuin, op je balkon of gewoon in de keuken. Anne van Anne ‘Travel Foodie’ vertelt je welke kruiden je kan verbouwen, waar je op moet letten en in welke gerechten je je eigen gekweekte kruiden kan verwerken.

Ik vind het heerlijk om met verse kruiden te koken. Wat ik voornamelijk doe is vlak voordat ik het eten serveer er fijngehakte verse kruiden overheen sprenkelen. Dit geeft extra smaak en een mooi kleurtje voor mijn Instagram foto’s. Zeg nou zelf; het oog wil ook wat! Maar er zijn nog veel meer opties met verse kruiden; zo kun je bijvoorbeeld je eigen pesto maken!

Veel mensen denken dat je een grote tuin nodig hebt of in een warmer land moet wonen om je eigen kruiden te verbouwen maar dat is een fabel. Je kan in Nederland prima kruiden als basilicum, peterselie of koriander laten groeien. En ik heb zelf geen grote tuin dus ik ben het bewijs dat je ook met een balkon of zelfs gewoon in je keuken kruidenplanten kan houden.

Welke kruiden kan je zelf verbouwen?

Bijna alle kruiden die je in de supermarkt kan kopen kan je ook zelf groeien. Basilicum, bieslook, basilicum, citroengras, dille, koriander, oregano, munt, peterselie, rozemarijn, salie en tijm; het zijn allemaal kruiden die bij jou in je potjes kunnen groeien! Ook de wat originelere kruiden als mosterdzaad, zuring en maggikruid kan je zelf kweken. Over het algemeen zaai je de plantjes binnen tussen februari en april en buiten tussen april en juni. Mocht er nog nachtvorst zijn in het voorjaar, haal dan je plantjes naar binnen. Het oogsten kan meestal in juni en juli. Kruiden die je binnen houdt kan je het hele jaar door zaaien en oogsten.

Hoe begin je je eigen moestuin?

Hieronder deel ik een stappenplan en geef ik je tips voor het starten van je eigen moestuin. Als je geen tuin hebt kan je op je balkon of in je keuken of woonkamer met potten werken. Het is zelfs handig om de kruiden in je keuken te houden, want dan kan je er snel en makkelijk bij als je aan het koken bent!

Begin met het aanschaffen van potjes, potgrond en zaadjes van je kruiden bij een tuincentrum. Vul de potjes tot 2/3 met potgrond, leg de zaadjes erop en bedek ze met nog een dun laagje potgrond. Alhoewel je veel zaadjes meteen in de tuin kan planten, raad ik je aan om ze eerst in potjes binnen te laten ontkiemen en pas later naar buiten te verplaatsen. Zet de potjes op een plek met veel zon en controleer elke ochtend en avond of de grond nog vochtig genoeg is. Als je plantjes zo’n 4 tot 6 centimeter hoog zijn,  kan je ze eventueel naar je tuin verplaatsen. Als je ze gaat plukken kan je het beste een hele tak vanaf ongeveer 2cm tot de grond afknippen. Het is slim om de andere takken niet met je vingers aan te raken. Je kan de kruiden fijnsnijden met een mes en als garnering over een gerecht strooien.

Een aantal tips voor houden van je eigen moestuin:

* Controleer elke dag de grond als je je kruiden in potjes houdt, ze houden niet van te veel vocht maar moeten ook niet droog staan. Dat laatste is een minder groot risico als je ze in de tuin hebt.

* Als je een gekochte kruiden plant van de supermarkt koopt zal je zien dat hij het vaak niet lang volhoudt. Koop zaadjes voor je planten bij het tuincentrum of plantjes die al gekweekt zijn door het tuincentrum.

* Knip eventuele bloemetjes van je kruiden af, er zal veel energie van de plant naar deze bloemetjes gaan in plaats van naar het groeien van je kruid

* Snoeien doet bloeien! Vaak plukken we alleen de blaadjes van een plant omdat we die in de keuken gebruiken. Maar het is vaak beter om een stuk af te knippen tot net boven een blad.

* Slakken kunnen al je kruiden opeten. Gelukkig zijn er dier- en milieuvriendelijke manieren om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Je kan van koffiedrab of van fijngemaakte eierschalen of schelpen een natuurlijke hindernis maken. Leg ze in een cirkel om je plantje heen als een obstakel voor de slakken.

* Bladluizen houden niet van dille en salie, dit zijn dus geweldige kruiden om in uw tuin te laten groeien. Zet ze naast andere planten en dan zullen ook die geen last krijgen van bladluis.

Koken met kruiden uit je eigen tuin

Je zal er veel plezier aan beleven om je plantjes te zien groeien, maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om je eigen gegroeide kruiden te gebruiken in je gerechten. Hieronder mijn favoriet: zelfgemaakte pesto!

Recept zelfgemaakte pesto

Je maakt makkelijk zelf je eigen pesto van basilicum. Besef je wel dat je redelijk veel basilicum nodig hebt voor je pesto, ik gebruik zo’n 2/3e van een volle plant. Basilicum heeft meer vocht en minder zon nodig dan andere kruiden, dus deze wil je wellicht op een andere plek laten groeien dan je andere plantjes. De knoflook uit dit recept kan je overigens ook zelf in je tuin laten groeien door een teen in de grond te stoppen.

Recept zelfgemaakte pesto.

Ingrediënten:

20 gram basilicumblaadjes2

0 gram pijnboompitten

30 gram Parmezaanse kaas, geraspt

3 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook

Optioneel: citroensap, zout, peper

Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een keukenmachine en maal tot je een grof mengsel hebt. Voeg nu 2 eetlepels olijfolie toe en maal tot een gladde mix. Optioneel kan je de 3e eetlepel olijfolie nog toevoegen als je pesto wat droog is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *