GEEF JOUW TUIN UITSTRALING EN MAAK HEM PRAKTISCH MET HOUTEN TUINTEGELS

Spread the love

Als je de tuin gaat aanleggen begin je uiteraard met bedenken welke uitstraling je de tuin wilt geven. Geen tuin is hetzelfde, als is het alleen al omdat de tuin vol staat met natuurlijke elementen. Toch kun je met bepaalde items de tuin nog natuurlijker maken dat het al is, bijvoorbeeld met houten tuintegels. Deze zijn praktisch en geven je tuin ook nog eens dé perfecte uitstraling.

Terras bepaalt de sfeer

Wie van tuinieren houdt, houdt van groen. Dat is zo ongeveer wel een uitspraak die je zomaar kunt stellen. Wie van een heel natuurlijke tuin houdt, kiest voor veel hout in zijn tuin. Er zijn nog veel meer tuinstijlen waar hardhouten tuintegelsprima bij passen. Neem bijvoorbeeld een romantische tuin of een moderne tuin. Eigenlijk is hout zo naturel, dat het in geen stijl misstaat. Een terras bepaalt in grote mate de sfeer van de tuin, net zoals een vloer dat in een woning doet. Kies daarom bewust, voor welke sfeer wil je in de tuin gaan

De keuze in tuintegels

Als je naar tuintegels in het bijzonder kijkt, dan kun je kiezen uit diverse soorten tegels. Je kunt gaan voor betontegels, gebakken tegels, natuursteen en houten tegels. Deze laatste variant is echt eens iets heel anders dan de rest. Hout is sfeervol, maar hout is ook nog eens prima te combineren met andere tegels. Zo kun je ervoor kiezen om het terras aan te leggen van houten tegels en het pad in de tuin aanleggen van betontegels. Omdat er vaak nog veel meer hout in de tuin te vinden is, neem een schuur, een schutting, tuinmeubelen of een speeltoestel, zijn de houten tegels een prachtige aanvulling op wat je al hebt.

Hout door de seizoenen heen

Houten tuintegels zijn over het algemeen heel praktisch. Zo worden deze tegels niet warm als de zon er vol op schijnt en kun je er dus prima met je blote voeten op lopen. Waar betonnen tegels nog weleens stralingswarmte geven, is dat bij hout niet het geval. Dus ook op warme dagen is een houten tegel de beste keuze. Als hout nat is, dan moet je wel de eigenschap in acht nemen dat het wat glad kan worden, maar als je daar goed rekening mee houdt, is er niet veel aan de hand. Wat je in de winter zou kunnen doen, is het houten terras beschermen tegen weersinvloeden door het tijdelijk weg te halen. Zo heb je in het voorjaar weer een stralende tuin.

De verschillende soorten

Als je van plan bent houten tegels aan te schaffen voor de tuin, houdt er dan rekening mee dat er verschillende soorten houten tuintegels zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor naaldhouten tegels, maar ook voor hardhout of composiet. De eerste variant gaat wat minder lang mee, het is een kwetsbaar materiaal. Voordeel is vaak wel dat deze variant het goedkoopst is. Gelukkig zijn er ook duurzamere tuintegels, zo zijn de hardhouten tegels niet alleen mooi qua uitstraling, ze kunnen ook nog eens tegen een stootje. Composiet is een combinatie van hout en kunststof, waardoor het én tegen een stootje kan én er mooi uitziet. Welke tuintegel je kiest maakt voor de sfeer niet heel veel uit, het is alleen van belang wat je wensen zijn qua duurzaamheid en qua hoe lang je ervan wilt doen.

Aanlegtips voor het beste resultaat

De keuze is gemaakt, je gaat voor houten tuintegels. Wat betekent dat voor de aanleg van het terras? In grote lijnen moet je rekening houden met het volgende:

  • Een stevige ondergrond is de basis.
  • Hout werkt, houdt daar rekening mee. Dit komt door vocht, maar ook door temperatuurverschillen. Laat je informeren hoe je de houten tegels het beste kunt neerleggen.
  • Tuintegels leggen is zwaar werk. Gelukkig zijn houten tegels aanzienlijk lichter dan betonnen, maar houdt rekening met wat je lichaam aankan.
  • Legmotieven bieden stevigheid. Laat je informeren in welk verband je de houten tuintegels het best kunt neerleggen voor het mooiste, maar ook stevigste resultaat.
  • Kniebeschermers zijn heel handig. Ze maken dat het aanleggen van het terras een stuk makkelijker is voor je lichaam.
  • Houd rekening met de afvoer van regenwater. Dit doe je door het terras licht te laten aflopen of door ervoor te zorgen dat het water op een ander manier weg kan.

Laten doen of zelf doen

Natuurlijk kun je, als je het niet zo ziet zitten of je jezelf niet zo handig vindt, een terras door een specialist laten aanleggen. Een terras aanleggen is een klus die je op je knieën uitvoert en iets dat je best mag bestempelen als een zware klus. Het is daarom helemaal niet zo gek om het uit te besteden. Een terras aanleggen vergt ook nog eens speciale vaardigheden, die niet iedereen bezit!

Dit vind je misschien ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *