Plinten leggen? Zo ga je aan de slag

Spread the love

Een mooie vloer in je huis is pas echt af met de juiste plinten. Wist je dat je plinten leggen eigenlijk best zelf kunt doen? Voordat je begint kies de plint die bij jouw vloer en interieur past en vervolgens kun je zelf aan de slag.

Plakplinten

Wil je in een handomdraai klaar zijn met het leggen van plinten? Dan kun je voor de plakplint gaan. Deze plint ligt op de grond en staat niet tegen de muur aan. De plint kun je eenvoudig op de vloer plakken tegen de rand van de muur aan. Zorg ervoor dat de vloer stof- en vet vrij is. De hoeken plakken bij een plakplint is wat ingewikkelder. Hiervoor moet je de plint in ‘verstek zagen’. Dit betekent dat je de plakplinten schuin afzaagt, zodat deze in de hoek tegen elkaar komen te liggen. Voor het zagen kun je een speciale verstekbak gebruiken. Je legt de plint hierin en zagen maar.

Overzetplinten

Een overzetplint is een staande plint. Deze plint ligt dus juist niet op de vloer, maar staat tegen de muur aan. Voor deze plint moet je eerst houten latten tegen de muur bevestigen. Vervolgens kun je de overzetplint op de houten latten schroeven of spijkeren. Je kunt de houten latten het beste bevestigen met een schroef en plug in de muur. Voor de hoeken van de overzetplinten zijn hulpstukken verkrijgbaar, zodat je de hoeken niet zelf in verstek hoeft te zagen.

Massieve plinten

Massieve plinten zijn staande plinten die vast geschroefd of gelijmd kunnen worden. Wanneer je de plinten lijmt zitten ze erg snel vast, maar krijg je ze ook bijna niet meer los. Om de plinten later los te maken kun je deze los wrikken met een spatel. Het nadeel is dat de muur hierdoor snel beschadigd. De andere optie is om de plinten vast te schroeven. Dit duurt iets langer, maar geeft minder beschadigingen. Ga je de plinten vast schroeven? Schroef dan om de 35cm een schroef voor het beste eindresultaat.

Clicksysteem plinten

Heb je ongelijke muren? Dan kun je het beste kiezen voor clicksysteem plinten. Begin eerst met het bevestigen van de clips op de muur. Boor gaten in de muur, doe vervolgens pluggen in de gaten en bevestig de clips. Bevestig de clips op maximaal 40 cm van elkaar. Je kunt daarna de plinten vastklikken in de clips. Tussen de verbinding van twee plinten monteer je een extra clip. Voor clicksysteem plinten zijn speciale hulpstukken verkrijgbaar voor binnen- en buitenhoeken. Deze bevestig je gemakkelijk met montagekit. Je kunt ook zelf aan de slag om de plinten in verstek te zagen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *