TUINMEUBELEN KOOPGIDS

Spread the love

Het klinkt zo gemakkelijk: u wilt tuinmeubelen kopen. Maar zodra u in de showroom rondloopt, beseft u dat er meer keuze is dan u dacht. Kiest u voor lounge meubelen of voor meubelen met een wat hogere zit? En hoeveel stoelen wilt u eigenlijk? Past een mooie hoekbank in de tuin? Voor welk materiaal ga ik kiezen? Welke accessoires maken het plaatje compleet? Als deze of andere vragen nog niet helemaal beantwoord zijn, hopen we u met deze koopgids verder te helpen.

 

Uitgangspunten

Het zijn wellicht zeer logische vragen: hoeveel zitplekken heeft u nodig en wat is uw budget? Toch is over dit soort vragen meer te zeggen dan twee getallen. Voor de bepaling van uw budget moet u eigenlijk nadenken over welk bedrag u de komende jaren aan tuinmeubelen wilt uitgeven. Wilt u regelmatig wisselen of wilt u dat uw tuinset minimaal enkele jaren meegaat? Tegenwoordig kunt u voor weinig geld bij elke bouwmarkt goedkope tuinmeubelen kopen. Als u echter na 2 jaar merkt dat er barsten in het kunststof komen, dat het vlechtwerk loslaat of dat uw metalen onderdelen gaan roesten, moet u noodgedwongen een nieuwe set aanschaffen. Ook als het gaat over tuinmeubilair is goedkoop vaak duurkoop.

Het aantal gewenste zitplekken is gemakkelijk te bepalen door te kijken naar uw gezinsamenstelling. Als u vaak visite krijgt is het aan te bevelen om extra stoelen aan te schaffen die passen bij uw tuinset. Ook de hoogte van de stoel speelt daarbij een belangrijke rol. Er is hoogteverschil tussen een loungestoel en een dining stoel.

Gebruik

Tuinmeubelen zijn er in vele soorten en maten. Maar ook toepassingen van tuinmeubelen zijn divers. Als u het heerlijk vindt om met een kopje koffie de krant in de tuin te lezen, heeft u waarschijnlijk
behoefte aan een wat meer rechte zit. Bent u echter iemand die tot in de kleine uurtjes met vrienden van een rosé en de sterrenhemel geniet, dan hebben lounge meubelen u meer te bieden.

In het algemeen onderscheiden we drie typen gebruik van tuinmeubelen:

 Lounchen Eten Tuinverrijking
lounchen

Als u uw tuinset wilt gebruiken als verlengde van uw woonkamer en tot in de late uurtjes wilt genieten van de frisse buitenlucht, dan kiest u voor een comfortabele loungeset. Loungemeubelen zijn er in verschillende materialen. De samenstelling van uw loungeset kunt u zelf bepalen. U kunt variëren met hoekbanken, losse stoelen en tafe

eten

Als u uw tuinset voornamelijk gebruikt om buiten te eten, kiest u voor hoogzittende stoelen en een grote vaste tafel. U kiest bijvoorbeeld voor een duurzame natuursteen tafel of een verplaatsbare aluminium tafel.
Als u meer ruimte in uw tuin heeft, kunt u kiezen voor een dining set in combinatie met een ligbed of loveseat of misschien een volledige loungeset.

tuinverrijking

Tuinmeubelen kunt u ook prima gebruiken als decoratie in uw tuin. U kent vast wel de schattig ogende bistrosetjes die wellicht niet al te goed zitten, maar u wel dat heerlijke Franse, zomerse gevoel geven. Ook diverse smeedijzeren tuinmeubelen kunnen erg sfeervol staan in uw tuin.

 

Indeling tuin

Het klinkt zo triviaal, maar het is verstandig goed na te denken over de ligging en indeling van uw tuin. In veel gevallen heeft u ’s ochtends op een plek zon dan ’s middags. In dat geval wilt u wellicht de tuinmeubelen verplaatsen en dan is een natuursteen tafel niet de meest handige keus (hetzelfde verhaal geldt uiteraard als u juist de schaduwplekken achterna wilt gaan).

U zult de eerste niet zijn die naar mate de zomerdag steeds warmer wordt uw tuinmeubelen verplaatst naar die lekkere koele plek onder een grote boom in uw tuin. Als u hiermee op het gras komt te zitten, zakken uw smeedijzeren stoelpoten ver weg in het gras. Houdt u hier alstublieft rekening mee.
Als u echter liever in de zon blijft zitten, dient u zich de vraag te stellen of u gebruik wilt maken van een parasol en waar deze dan moet komen te staan. De laatste vraag kan natuurlijk pas beantwoord worden als u goed controleert waar de zon vandaan komt. Een parasol kan geplaatst worden in het midden van uw tafel, maar dan moet u uiteraard wel een tafel hebben waarbij hiervoor een gat is vrijgelaten. U kunt ook kiezen voor een vrijstaande parasol of een vrijhangende zweefparasol. Door de aanschaf van een goed verplaatsbare voet vergroot u de mogelijkheden van het gebruik van uw parasol.

Samenvattend vindt u hieronder enkele vragen die u uzelf over uw tuin moet stellen:
1. Bent u een zon- of een schaduwliefhebber?
2. Waar in de tuin vindt u uw zon dan wel schaduw?
3. Wat is de ondergrond waar uw tuinmeubelen op komen te staan?
4. Heeft u behoefte aan een parasol?

Materiaal

In onderstaand schema vindt u een overzicht van de verschillende materiaalsoorten en hun kenmerken.

 Prijs  Duurzaamheid  Aanbod  Trend
 Aluminium  +  ++  ++  +
 Kunststof  ++  +  +/-  +/-
 Natuursteen  +/-  ++  +/-  +/-
 Polywood  ++  +  ++  ++
 Smeedijzer  +  +  +/-  +/-
 Teak  +/-  ++  +/-  +/-
 Vlechtwerk  ++  +  ++  ++

 

Onderhoud en opslag

Uw tuinset is een prachtig sieraad in uw tuin. Om dit jaren zo te houden, is het aan te raden om uw tuinmeubelen regelmatig te onderhouden. Dit zorgt er voor dat u nóg langer van uw tuinmeubelen kunt genieten.

Beschermhoezen

Uw tuinmeubelen hebben vooral in het najaar en in de winter veel te lijden: regen, storm, hagel, sneeuw en vrieskou zijn enkele voorbeelden van de zware omstandigheden waar ze aan blootgesteld worden. Veel van deze dingen zijn goed tegen te gaan door het gebruiken van een beschermhoes. Maar helaas zijn de zomers in Nederland niet altijd zonnig. Om nu elke keer een beschermhoes over uw set te doen en hem er bij elk zonnestraaltje weer vanaf te halen, is gewoonweg teveel werk.

Slecht weer, toch beschermd

Om toch te kunnen genieten van uw tuinset, kunt u gebruik maken van de beschermers en de reinigers. Deze houden uw tuinmeubelen mooi, ondanks de rare zomers in Nederland. Zo zal het weer er niet intrekken en krijgt u geen groene aanslag. Ook zal uw tuinset beschermd zijn tegen vlekken die kunnen ontstaan door gebruik: drinken wat er per ongeluk op valt, kinderen die knoeien met het eten. Zijn de vlekken toch wat hardnekkiger, of heeft u uw tuinmeubelen nog niet eerder beschermd, dan zijn er altijd nog de reinigers om uw tuinset weer als nieuw te krijgen.

Bron: Dit artikel is een verkorte versie van een langere tuinmeubelen koopgids.

Dit vind je misschien ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *