VIJFTIEN INTERIEURTIPS VOOR KLEINE HUIZEN

Spread the love

Bij kleine huizen ligt het nogal aan de inrichting hoe klein het lijkt. Sommige meubelen zijn not done, sommige zijn juist aan te raden. Vijftien tips voor de inrichting van je kleine huis.

1. Gebruik vooral lichte kleuren

Donkere kleuren maken dat het huis kleiner lijkt, logisch dus dat lichte kleuren een ruimtelijker beeld geven. Vooral voor de vloer geldt dat het ruimte geeft als hij licht van kleur is. Een donkere muur is mooi, maar niet in een kleine woning.

2. Liever geen grote meubelen

Een hoekbank is leuk, mits je er de ruimte voor hebt. Het ligt aan de indeling van de woning of dit een handig meubelstuk is. In een anders loze hoek is een hoekbank juist heel geschikt.

3. Less is more

Hoe meer meubelstukken, hoe voller en dus hoe kleiner het huis lijkt. Less is more lijkt eenvoudig, maar is het niet. Kijk eens goed door het huis, is er iets wat eigenlijk wel weg kan of heeft alles een functie?

4. Hoge kasten geven veel ruimte

Grote meubelen zijn wel niet handig, een hoge kast echter wel. Door de hoogte in te gaan, kan veel ruimte gewonnen worden. Zorg wel dat de hoge kast heel smal is, zodat het niet onnodige ruimte inneemt in de breedte.

kleine-keuken5. Open keuken oogt ruimtelijk

Als het mogelijk is: breek de muur open tussen de keuken en de woonkamer. Ook slaapkamermuren doorbreken kunnen een ruimtelijk gezicht geven. Kies bijvoorbeeld voor een glazen wand als je toch een afscheiding wenst.

6. Raambekleding tegen het raam

Gordijnen die de woonkamer inkomen nemen veel ruimte in. Kies daarom voor luxaflex, rolgordijnen of andere raambekleding die dicht tegen het raam aan zit. Verdiep je in de verschillende soorten rolgordijnen, ze zijn soms mooier en luxer dan je zou verwachten.

7. Diepte met lagen

Met laagjes kun je een woonkamer meer diepte geven. Dit krijg je bijvoorbeeld voor elkaar met een neutrale kleur bank, gekleurde kussentjes er op en een vloerkleed in een contrasterende kleur. Ook eetkamerstoelen met een gekleurd kussen op de zitting zorgt voor lagen. Zoek trucjes uit waarmee diepte gecreëerd kan worden.

8. Bepaal de functie van de kamers

Een slaapkamer is om in te slapen, een woonkamer om in te wonen. Wat wonen voor jullie betekent kan verschillen: wil je een speeltafel voor de kinderen, werk je ook in de woonkamer, kijk je er alleen televisie? Door de functie te bepalen, kunnen overbodige meubelen het veld ruimen.

4aac176e2c759a285e1119b73f4485eb

9. Multifunctionele meubelen

Vooral als je woonkamer ook je kantoor is, is het zaak multifunctionele meubelen te kiezen. Bijvoorbeeld een eettafel die ook geschikt is als bureau of een bureaustoel die ook mooi naast de bank gezet kan worden. Woon je heel klein, denk dan ook eens aan een opklapbed of een salontafel met opbergruimte.

10. Ontdek loze ruimtes

Sommige plekken in je huis kunnen best een dubbele functie hebben. Zo kan een vensterbank misschien wel dienen als werkplek, kan onder het bed een mooie opbergruimte gecreëerd worden of kan een hoekkast een loze hoek benutten.

11. Rond is ruimtelijk

Een ronde lamp geeft een speels effect. Ronde accessoires evengoed. Sla alleen niet door in rond, een bank met ronde leuningen kan juist weer onnodig ruimte innemen. Voordeel van ronde dingen is wel dat de woning minder saai oogt.

12. Organiseer

Het klinkt misschien eenvoudig, maar een georganiseerde woning oogt veel ruimtelijker dan een woning waar alles schots en scheef staat. Door een beetje strak in te richten, worden rechte lijnen gecreëerd en doet het georganiseerd aan. Een rond accessoire uit de vorige tip volstaat.

13. Ruim op

Hakend aan de vorige tip, opruimen is organiseren. Zorg dat er geen rondslingerende papieren zijn, of rondslingerende schoenen. In een opgeruimd huis is meer ruimte.

14. Haal het daglicht in huis

Hoe dieper en hoe breder het daglicht een woning in kan komen, hoe groter een kamer lijkt. Zorg er dus voor dat er zo veel mogelijk daglicht naar binnen kan. Dit staat wellicht haaks op het advies rolgordijnen te gebruiken, maar sommige rolgordijnen kunnen bijna onzichtbaar zijn, als ze opgehaald zijn.

15. Zwevende meubelen

Door kasten aan de muur vast te maken, ontstaat een groter grondoppervlak. Dit maakt dat de woning ruimer oogt. Kasten op hoge poten volstaan ook, zodra de vloer getoond wordt, lijkt het groter.

bronnen:
1. http://webecoist.momtastic.com/2011/12/26/ultra-compact-interior-designs-14-small-space-solutions
2.http://freckleschick.blogspot.nl/search/label/kitchen

Dit vind je misschien ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *